Днес е Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди

...
Днес е Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди
Коментари Харесай

Велики четвъртък е! Най-важният ден от Страстната седмица

Днес е Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който съгласно традицията се боядисват яйца.

Велики четвъртък крие доста символика. На този ден предците ни не работели и правили доста обреди, най-важният от които е боядисването на яйцата.  Първото яйце, което се боядисва през днешния ден, би трябвало да бъде алено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а след това и на всички останали от фамилията.

Вижте една молитва за Велики Четвъртък, която може да ни пречисти и да сбъдне желанията ни!

Това яйце се оставя настрани от другите и се подменя с миналогодишното, което до момента е стояло в къщата, с цел да носи здраве, наслада и благополучие на нейните жители.

На Велики четвъртък Господ Исус Христос направил пасха в дома на един гражданин на Йерусалим. Преди вечерята Той умил краката на апостолите и споделил: ''Не пристигнах да послужвам, а да послужа''. После Спасителят открил св. свещенодействие Евхаристия (Причастие), като Сам причастил светите апостоли.

На Велики четвъртък се възобновява квасът и се замесва тестото за великденския самун. Той носи най-разнообразни названия по територията на цяла България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.

Обикновено се украсява с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано към тях тесто. Жените подготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно алено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на родственици.

 козунак Thinkstock

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладостен ритуален самун, който символизира тялото на Исус Христос, по този начин, както боядисаните в алено яйца - кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се поставя също алено яйце.
 Какво се случва през всеки ден от Страстната седмица  Какво се случва през всеки ден от Страстната седмица  Какво се случва през всеки ден от Страстната седмица  Какво се случва през всеки ден от Страстната седмица
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР